Har du spørgsmål?

Kontakt Carsten Jensen

Salgskonsulent

Download brochure

All about fittings

Download brochure

Hvilken fitting har jeg i mit system? Der er 5 ting som definerer en fitting:

  • Gevind
  • Geometrien (fladbundet eller kegleformet)
  • Dimensioner (længde af fitting og slangens O.D.)
  • Materiale
  • Tryk fra systemet

Forskellige gevind:
1/4-28: første tal fortæller diameteren på gevindet og andet tal fortæller, hvor mange gevind, der er pr. inch.

10-32: er det det samme, men når man kommer under 1/4″, går man over til gauge numre, så gauge 10 er lig 3/16″, og der er 32 gevind pr. inch.

M6x1: første tal er igen diameteren på gevindet, men i millimeter. Andet tal er millimeter mellem hvert gevind.

Den holdende part – ferrulen:
Ferruler kommer i alle former og størrelser, men ligheden findes i den tilspidsede ende, som er designet til at gribe omkring rør/slangens ydre væg – external compression. Oftest ender lavtryksporte i en fladbundskonfiguration. Ferruler brugt i denne type porte har den spidse ende vendt mod skruen og væk fra porten.

Før i tiden blev der ofte i lavtryksporte brugt slanger med flanger, hvor flangerne udgjorde forseglingen. Da slanger med flanger, har visse ulemper bruges i dag ofte ferruler som beskrevet herover. Da disse ferruler gør det muligt, for slangen at sidde fast i porten uden flanger, kaldes disse flangeløse ferruler.

Højtryksporte derimod ender i en kegleformet bund lige under gevindet. Når der er tale om højt tryk vender ferrulens spidse ende mod porten. PEEK og stål fittings bruges ofte i højtrykssystemer, hvor fittings af blødere materiale som ETFE og PP bruges i lavtrykssystemer.

Ofte stillede spørgsmål…

Er det muligt at skifte fra metal til plastik fittings?

Ja, ofte bruges metal fittings kun, fordi mange tror, man skal bruge dem, fordi udstyret var solgt med disse. Det er faktisk grunden til, at metal fittings stadig er så populære i dag.  Plastik fittings er nemlig billigere og mere kemikalie resistente. Bemærk dog altid at trykket passer med dit system.

Det er muligt at bruge en plastik fitting på et metalrør og i en metalport. Det modsatte er dog ikke muligt, da metal fittings vil kunne ødelægge både slangen og porten i ventilen.

Hvordan undgås dødvolumen ved brug af kapillærrør/slange i en almindelig 1/16” port?

Ved brug af sleeves undgås en stor del af dødvolumen i porten/forbindelsen, da sleeves udfylder tomrummet/lommen i porten. Sleeves fås i mange forskellige indre dimensioner, men den ydre dimension vil altid være 1/16”. Definitionen på kapillær slange/rør er, at den ydre diameter er mindre end 1/16”.

I stedet for sleeves er det også muligt at bruge PEEKsil™, som også altid har en ydre dimension på 1/16”. PEEKsil er fused silica rør omkranset af PEEK polymer, hvilket gør den mere robust, når der spændes med metal eller polymer fittings. Bemærk dog, at PEEKsil skal bruges i forskårne længder, da der kan ske permanent skade ved brug af almindelige rørskærer.

Yderligere kan man også bruge specielle ferruler til kapillærrør/slanger, hvor den nederste del er 1/16”. Bemærk her, at længden af porten kan variere fra udstyr til udstyr, og at det derfor ikke kan garanteres, at ferrulen når helt ned i bunden af porten.

Hints ved lækage…

Sidder fittingen ordentlig? Når der bruges en fingertight fitting, skal slangen stikkes i bund i porten inden skrue og ferrule strammes. Husk at pumpen skal være slukket ved installering af fittings.

Fittingen er muligvis ikke spændt ordentlig. Metal fitings skal strammes med værktøj, også selvom de har været installeret før.

Skrue og ferrule passer måske ikke sammen. Ved at bruge fingertight fittings undgås, at ferrulen låser sig til slangen og det er muligt at udskifte ferrulen. Fingertight fittings kan bruges igen og igen.

Check tilstanden af din skrue og ferrule. Ofte vil skruen og især ferrulen efter gentagen brug blive deform, og dermed ikke kunne lave den forsegling, som den er designet til.

Check porten for synlig skade. Sommetider har en lækage intet med fittings at gøre, men med den port, de er monteret på. Porte, hvor der er monteret metal fittings, har højere risiko for skader.

Passer den kemiske kompatibilitet sammen? Ved at bruge fittings, som ikke er kompatible med mobilfasen, vil der opstå lækager. Husk at checke listen over kemisk kompatibilitet ved valg af fittings.