Opentrons OT-2 hjælper Regionshospital med pipetteringsopgaver

 

Vi har spurgt Søren Jepsen, som er funktionsansvarlig bioanalytiker på Regionshospital Nordjylland, Klinisk Biokemisk Afsnit, i Hjørring, om deres erfaringer med Opentrons OT-2 pipetteringsrobotten. Læs hvordan robotten har hjulpet ved blandt andet Covid-19 tests nedenfor.

 

Hvorfor valgte du/I Opentrons?

Valget faldt på Opentrons fordi vi havde et akut behov for nogle relativt simple pipetteringsopgaver i forbindelse med vores Covid-analyse. Opentrons robotten kunne leveres og installeres hurtigt, så robotten var hurtigt i drift. Det vægtede også højt at robotten har en simpel brugerbetjening, men samtid er open-source, så man selv kan programmere mere komplekse programmer. Og så er prisen jo meget lavere end nogle andre alternativer, så skulle vi få behov for at udbygge med ekstra robotter, så vil udgiften ikke blive en stopklods.

 

Hvad er erfaringerne med Opentrons, og dens muligheder ?

Vi har brugt den til relativt simple pipetteringsopgaver, både med enkelt og 8-kanals pipettemoduler. Robotten er meget stabil og vi har endnu ikke oplevet mekaniske problemer, på trods af at vi har brugt robotten hver eneste dag i snart 2 år. Det er hurtigt at ændre i et program og det kan gøres fra en hvilken som helst PC, men vi syntes den fungerer bedst når man har behov for at gentage den samme pipetteringsprocedure hver dag. Muligheden for selv at designe hardware, eksempelvis prøverørsholdere i specielle dimensioner er virkelig en fordel og forholdsvis let at gå til, det betyder at man ikke er afhængig af at anvende racks o.lign fra en bestemt producent. Opentrons robotten kommer dog til kort når det handler om mere intelligent væskehåndtering, ting som liquid-level og clot detection er ikke muligt, så det forudsætter en vis ensartethed i fyldningsgraden af det materiale man pipetterer fra. Desuden har robotten som udgangspunkt ikke mulighed for at huske forbrug af pipetter og væsker imellem to sessioner, så man skal genopfylde inden man starter en ny procedure.

 

Hvad er der af fremtidige planer for anvendelsen af Opentrons på laboratoriet?

Vi påtænker at sådan noget som at udportionere kontrolmateriale til mange små portioner, vil være oplagt. Ganske vist er robotten ikke hurtigere end en rutineret bioanalytiker/laborant, men den person vil så kunne varetage andre arbejdsopgaver imens robotten arbejder. Vi kunne også godt tænke os at integrere en form for barcode-læsning med elektronisk output af filer, eksempelvis med glansnumre, så vi kan sikre kvaliteten og dokumentation af enkelte processer hele vej igennem analyseforløbet.

 

Du kan bestille en fremvisning af Opentrons OT-2 robotten allerede i dag, hvis du kontakter vores salgskonsulent Maria Thorsager på mat@mikrolab.dk eller telefon +45 8626 6126