Har du spørgsmål?

Kontakt Carsten Jensen

Salgskonsulent

Download brochure

Macherey Nagel - CHROMABOND Carbon A

Download brochure

Acrylamid er et syntetisk kemisk stof, der bruges som udgangsmaterialet for den industrielle produktion af polyacrylamid. Sidstnævnte anvendes eksempelvis i vandbehandling, fødevareemballage og i papirindustrien. Herved frigives restmængder af det neurotoksiske acrylamid, der er i overskud fra produktion, til bla. vandmiljøet.

Endvidere kan acrylamid dannes under opvarmningsprocessen fra naturlige ingredienser i fødevarer. Risikoen for dannelse er særlig høj i fødevarer, der er stegt, ristede, bagte eller grillede ved høje temperaturer (120-150 °C).

Nogle eksempler er angivet herunder:

     • Kartoffel chips
     • Pommes frites
     • Stegte kartofler
     • Toast
     • Snack mix
     • Kaffe, kaffeekstrakter og kaffeerstatninger
     • Morgenmadsprodukter

Acrylamid optages ved indtagelse af disse fødevarer og gennem drikkevand. På grund af sin klassificering som en gruppe 2 kræftfremkaldende stof af den Internationale agentur for kræftforskning (IARC), er det af største betydning at spore eventuelle mængder af akrylamid i fødevarer.

Men optagelsen af akrylamid fra fødevarer kan ikke bestemmes korrekt og der er derfor ingen lovmæssige grænser. I modsætning hertil er der juridiske begrænsninger foreslået til drikkevand: World Health Organization (WHO) anbefaler 0,5 ug / l, og EU anbefaler 0,1 ug / l. Derfor er en pålidelig metode til analyse af acrylamid i drikkevand af stor betydning. CHROMABOND® Carbon SPE kolonner er særligt designet til at opfylde disse behov.